歡迎訪問福建成考網 ! 本網站為民間交流網站,主要為福建成人高考考生提供報考指導服務,網站信息僅供學習交流使用,官方信息以福建省教育考試院www.eeafj.cn為準。
  • 咨詢電話:0591-87666380
城市:
成考系統:

在線咨詢

繳費查詢

成考書城

成考題庫

考生交流

自考咨詢

所在位置:福建成考網 > 福建成考試題題庫 > 學位英語 > 2021年福建成考學位英語考前必備干貨:閱讀理解答題技巧

2021年福建成考學位英語考前必備干貨:閱讀理解答題技巧

2021-05-07 14:26:35   來源:福建成考網    點擊: 學習交流群+ 加入 微信公眾號+ 關注
作者:熊老師

  福建成考學位英語對于大部分社會考生來說難度不小,可是要想拿學位證,學位英語這關必須過,只有掌握一定的技巧,才能更輕松快速的通過考試。今天福建省成人高考網整理了2021年福建成考學位英語考前必備干貨:閱讀理解答題技巧,大家可以學習學習。

2021年福建成考學位英語考前必備干貨:閱讀理解答題技巧

  福建成考學位英語閱讀理解做題原則:試題的順序和文章的行進順序是一致的

  第一步:劃出關鍵詞,確定試題提問的對象

  第二步:到文章中尋找關鍵詞出現的句子

  第三步,對比四個選項,選出正確答案

  福建成考學位英語閱讀理解詞匯題答題方法

  ? 通過上下文句子間的邏輯關系,推測詞義。

  ? 詞匯題測試我們通過上下文推測詞義的能力。

  ?詞匯和上下文會形成各種邏輯關系,如并列關系,轉折關系,讓步關系等等,通過這些關系來推測單詞的含義。

  提問方式》》》

  According to the author, the word "…" means_______.

  Which of the following is nearest in meaning to "…"?

  The term "..." in paragraph…can be best replaced by______?

  What's the meaning of "…" in line…of paragraph….?

  詞匯練習》》》

  1. lf you have trouble falling asleep, some people recommend breathing very slowly and very deeply. Other people believe that drinking warm milk will help make you drowsy. There is also an old suggestion that counting sheep will put you to sleep!

  Question:

  The word drowsy in the last paragraph means ______.

  A. sick C. asleep B. stand up D. a little sleepy

  【答案】D。

  Other people believe that drinking warm milk will help make you drowsy. 這句話和前面一句話是平行關系,兩者表達的是同一種事物的不同解決方式,因此, drowsy的意思應當和前面一句話中的"fall asleep"具有相近的意思,從四個選項來看,應為D. a little sleepy “困倦”的意思,而不會是sick “病”,stand up“站起來”,asleep“睡著”的意思。

  2. In the early grades especially, experts say, youngsters should be encouraged to work in groups rather than individually so that teachers can spot children who may be having problems making friends.

  Question:

  In the first paragraph, the word spot means ______.

  A. teach B. help C. find D. treat

  [答案]C.

  本句含有一個so that引導的目的狀語從句,spot的意思需要根據前后兩句話的意思來作出推斷。前一句話的意思是“教師鼓勵孩子們參加集體活動,而不是參加個人活動”這是一個達到目的所實施的手段,后面是目的。從前面句子中的“集體活動”,以及后面的“交朋友有問題”可以推論出,spot的意思是“發現,找出”。

  學位英語閱讀理解細節題的做題方法

  細節題的做題方法我們稱之為還原定位法,即把試題準確地在原文中進行定位,找到答案所在的句子。這種方法的運用有三個步驟:

  還原定位法>>>

  ① 先看試題,后讀原文。

  這樣做既節省了時間,又提高了做題的效率和準確度。

  ② 對試題在原文中的位置進行模糊定位。

  因為試題的出題順序和文章的敘述順序存在高度的一致性。

  ③ 對試題在原文中的位置進行準確定位。

  對試題在原文中的位置進行準確定位的前提是抓住試題中的標志詞和關鍵詞。

  標志詞>>>

  1.專有名詞,是指表示人名、地名和組織機構等的名詞,這樣的名詞在文章中一般都要大寫;

  2.表示時間或年代的詞;

  3.專業詞匯,這樣的詞匯一般都是比較難懂,一般是我們不認識的詞匯。

  關鍵詞>>>

  指表達試題內容的中心詞,一般是試題中的名詞和名詞詞組。

  練習題>>>

  例1 A study was done with 30 three-year-old children and their parents. Half of the children participated in the experimental study; the other half acted as the control group. In the experimental group, the parents were given a two-hour training session in which they were taught to ask open-ended questions rather than yes-or-no questions. For example, the parent should ask, "What is the doggie doing?" rather than "Is the doggie running away?" The parents in the experimental group were also instructed in how to help children find answers, how to suggest alternative possibilities and how to praise correct answers.

  Question: The difference between the control group and the experimental group was _____.

  A. the training that parents received

  B. the age of the children

  C. tile books that were read

  D. the number of the children

  【答案】A。根據試題中的關鍵詞control group and the experimental group,找到文章中與本題相關的句子。仔細閱讀后可知,學生們被分為兩組:實驗組和對照組,實驗組中父母要受到兩個小時的培訓。所以兩組的區別就在于其父母接受的培訓不同。因此選項A是正確答案。

  例2 If you look at children, you'll see great difference between what we call "bright" children and "not-bright" children. They are actually two different kinds of people, not just the same kind with different amount of intelligence. For example, the bright child really wants to find out about life, ─ he tries to get in touch with everything around him. But, the unintelligent child keeps more to himself and his own dream-world; he seems to have a wall between him and life in general.

  Question: Bright children and not-bright children _____.

  A. are two different types of children

  B. are different mainly in their degree of cleverness

  C. have difference only in their way of thinking

  D. have different knowledge about the world

  【答案】A。根據試題中的關鍵詞Bright children and not-bright children確定試題在文章的位置,以及與本題相關的句子。仔細閱讀后可知,聰明孩子和不太聰明的孩子實際上是兩類不同的人,而并不是聰明程度不同的同一類人。故A與原文表述一致,B與原文相反。正確答案中的type是原文中的單詞kind的改寫。

  例3 When we talk about intelligence, we do not mean the ability to get good scores on certain kinds of tests or even the ability to do well in school. By intelligence we mean a way of living and behaving, especially in a new or upsetting situation. If we want to test intelligence, we need to find out how a person acts instead of how much he knows what to do.

  Question: According to this passage, intelligence is _____.

  A. the ability to study well

  B. the ability to do well in school

  C. the ability to deal with life

  D. the ability to get high scores on some tests

  【答案】C。根據試題中的關鍵詞intelligence,找到文章中和本題對應的句子,是在本段的第一句話和第二句話。通過對這兩句話的歸納總結,選項C為正確答案。

  學位英語閱讀理解主旨題做題方法

  從第一段的第一句或者第一段,以及各個段落的第一句話,總結歸納出文章的中心思想。

  The main idea of the passage is…

  Which is the best title for the passage?

  例1

  The agriculture revolution in the nineteenth century involved two things: the invention of labor-saving machinery and the development of scientific agriculture. Labor-saving machinery naturally appeared first where labor was scarce. "In Europe", said Thomas Jefferson, "the object is to make the most of their land, labor being sufficient; here it is to make the most of our labor, land being abundant". It was in America, therefore, that the great advances in nineteenth-century agricultural machinery first came.

  At the opening of the century, with the exception of a crude(粗糙的)plow, farmers could have carried practically all of the existing agricultural tools on their backs. By 1860, most of the machinery in use today had been designed in an early form. The most important of the early inventions was the iron plow. In 1869, James Oliver of South Bend, Indiana, turned out the first chilled-steel plow.

  Question: The passage is mainly about _____.

  ⊙A. the agriculture revolution

  ⊙B. the invention of labor-saving machinery

  ⊙C. the development of scientific agriculture

  ⊙D. the farming machinery in America

  例2

  We use both words and gestures to express our feelings, but the problem is that these words and gestures can be understood in different ways.

  It is true that a smile means the same thing in any language. So does laughter or crying. There are also a number of striking similarities in the way different animals show the same feelings. Dogs, tigers and humans, for example, often show their teeth when they are angry. This is probably because they are born with those behavior patterns.

  Fear is another emotion that is shown in much the same way all over the world. In Chinese and in English literature, a phrase like "he went pale and began to tremble" suggests that the man is either very afraid or he has just got a very big shock. However, "he opened his eyes wide" is used to suggest anger in Chinese whereas in English it means surprise. In Chinese "surprise" can be described in a phrase like "they stretched out their tongues!" Sticking out your tongue in English is an insulting gesture or expresses strong dislike.

  Even in the same culture, people differ in ability to understand and express feelings. Experiments in America have shown that women are usually better than men at recognizing fear, anger, love and happiness on people's faces. Other studies show that older people usually find it easier to recognize or understand body language than younger people do.

  Question: The best title for this passage may be _____.

  ⊙A. Words and Feelings

  ⊙B. Words, Gestures and Feelings

  ⊙C. Gestures and Feelings

  ⊙D. Culture and Understanding

  例1【答案】B。文章的行文結構如下:從文章的行文結構可以發現,文章著重論述的是在美洲農業機械的應用的歷史,因此選項B是正確答案。

  例2【答案】B。從文章的行文結構可以看出,文章運用了兩段的篇幅在論述情感和語言以及肢體動作的關系,因此,選項B是正確答案。

  以上是關于“2021年福建成考學位英語考前必備干貨:閱讀理解答題技巧”的全部內容,想獲取更多關于福建省成人高考的相關資訊,如福建成考報名時間、報考條件、成績查詢、成考專業、成考答疑等,敬請關注福建成考網(www.strobella.com/)。

成考倒計時

67

立刻定制專屬提升方案

獲取方案 OR 點我咨詢 點我關注 點我加群

福建成考網申明:

(一)由于各方面情況的調整與變化本網提供的考試信息僅供參考,敬請以教育考試院及院校官方公布的正式信息為準。

(二)本網注明信息來源為其他媒體的稿件均為轉載體,免費轉載出于非商業性學習目的,版權歸原作者所有。如有內容與版權問題等請與本站聯系。聯系方式:郵件429504262@qq.com

未經授權不得轉載,如需轉載請注明出處。

轉載請注明:文章轉載自 福建成考網 [http://www.strobella.com/]
本文關鍵詞: 福建成考學位英語  
本文地址:http://www.strobella.com/show-1774-8188-1.html

上一篇:2021年福建成考學位英語考前必備干貨:語法答題技巧
下一篇:最后一頁

福建成人高考提升便捷服務

距2021福建成人高考:還有 67
【請廣大考生提前備考】
  • 考生交流群

  • 微信公眾號

掃一掃加入微信交流群

與考生自由互動、并且能直接與專業老師進行交流、解答。